Opublikowany przez: Monika C. 2019-04-17 15:06:14
Autor zdjęcia/źródło: Gojnik, szałwia libańska dla kobiet w ciąży
Gojnik, to roślina należąca do rodziny jasnowatych. Rośnie na wysokości około 1400 m.n.p.m. Jest więc wolny od większości zanieczyszczeń. W antycznej Grecji napar z gojnika podawany był rannym żołnierzom, aby przyspieszyć gojenie ran. Regularne picie naparu sprzyja poprawie funkcjonowania mózgu, szczególnie w zaburzeniach pamięci. Latem, szczególnie na Bałkanach, wchodzi w skład napojów orzeźwiających. W medycynie ludowej traktowany jest jako remedium na prawie wszystkie choroby. W związku ze swoja popularnością doszło do nadmiernych zbiorów i wprowadzono zakaz zbierania dziko rosnących ziół. Do celów handlowych stosuje się gojnik z upraw ekologicznych. Nazwę złoto ziele zyskał dlatego, że świeżo zebrany ma żółty kolor, dopiero po wysuszeniu przyjmuje kolor zielony.
Szałwia libańska (Gojnik) od zawsze cieszy się ogromną popularnością na Bliskim Wschodzie i w krajach bałkańskich. Ze względu na swoje właściwości często jest wykorzystywany w ziołolecznictwie. Jakie mikroelementy zawiera złote ziele?
żelazo
cynk
potas
miedź
magnez
flawonoidy
taniny
Gojnik działa również przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Stosowany regularnie wzmocnia odporność – przydaje się w sezonie jesienno-zimowym. Wspomaga też leczenie zapalenia zatok i oskrzeli, zaburzeń jelitowych i chorób nerek. Gojnik wykazuje także działanie przeciwgrzybicze – można go stosować przy zakażeniach drożdżakiem! Złote ziele potrafi także zmniejszać poczucie zmęczenia i wyczerpania dodając energii i witalności. Stąd duże zainteresowanie naparami i herbatkami z gojnika wśród kobiet w ciąży.
UWAGA: prosimy jednak pamiętać, że stosowanie naparów z ziół przez kobiety w ciąży powinno być ZAWSZE omówione z lekarzem.
Do przyrządzania naparów najlepiej jest wybierać susz kwiatowy, nie sproszkowane ziele. Napary z szałwii libańskiej przygotowuje się zazwyczaj z łyżki suszu zalanego wodą (w małym garnuszku), i gotowaniu przez 3 minuty. Można pić ciepły lub chłodny.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.